Κρήτης 4, Γαλάτσι, Αττική

Φλέμιγκ 15, Μαρούσι, Αττική

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια επώδυνη πάθηση του χεριού, η οποία εξελίσσεται σταδιακά. Προκαλείται από τη συμπίεση του μέσου νεύρου στον καρπό, με αποτέλεσμα το μούδιασμα και τον πόνο του χεριού. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας στενός σωλήνας στον καρπό, του οποίου η κάτω μεριά διαμορφώνεται από τα οστά του καρπού, ενώ η πάνω του πλευρά καλύπτεται από τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Το μέσο νεύρο περνά μέσω του σωλήνα αυτού στον καρπό και ελέγχει την αίσθηση της παλάμης, του δείκτη, του μέσου δακτύλου και τους μύες γύρω από τη βάση του αντίχειρα. Μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα περνούν, επίσης, οι τένοντες που είναι υπεύθυνοι για την κάμψη των δακτύλων.

        

 

Ποια αίτια προκαλούν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο αυτό προκαλείται από την πίεση που δέχεται το μέσο νεύρο και ορισμένες από τις αιτίες που οδηγούν σε αυτό είναι:

  1. Επαναλαμβανόμενη και συνεχής χρήση των χεριών σε άτομα που ασχολούνται με χειρονακτικές εργασίες, π.χ. σε εργαζόμενους της καθαριότητας, χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρολόγοι, σερβιτόροι, πωλητές κ.α..
  2. Τραυματισμός του καρπού, όπως στο διάστρεμμα και κυρίως στο κάταγμα του καρπού μετά από πτώση. Μπορεί να έχουμε άμεση έναρξη των συμπτωμάτων, λόγω της αιμορραγίας μέσα στο σωλήνα από το κάταγμα, οπότε θα χρειαστεί άμεση αντιμετώπιση.
  3. Σε ορισμένες παθήσεις, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, θυρεοειδοπάθεια, νεφροπαθείς κ.α..
  4. Ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης, καθώς και σε χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
  5. Γυναικείο φύλο και οικογενειακό ιστορικό, γιατί πιθανώς να υπάρχει από κατασκευής στενός καρπιαίος σωλήνας.

 

Τι συμπτώματα παρουσιάζει το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Ο ασθενής με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα παραπονιέται συνήθως για:

  1. Μούδιασμα στο χέρι.
  2. Πόνος στο χέρι, που αντανακλά και στο βραχίονα ή τον καρπό και πολλές φορές τον ξυπνά τη νύχτα.
  3. Αίσθημα καύσου στην περιοχή κατανομής του μέσου νεύρου στην παλαμιαία επιφάνεια του χεριού.
  4. Περιστασιακό μυρμήγκιασμα στην περιοχή κατανομής του μέσου νεύρου.
  5. Περιστασιακός πόνος στον πήχη, μεταξύ αγκώνα και καρπού.
  6. Αίσθημα βάρους στον καρπό.
  7. Πόνος ή μούδιασμα που χειροτερεύει όταν οι ασθενείς δε χρησιμοποιούν τα χέρια τους και συχνά τους ξυπνάει μέσα στη νύχτα.
  8. Ακαμψία στα δάκτυλα τις πρωινές ώρες, μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι.
  9. Αδυναμία του χεριού με αποτέλεσμα να πέφτουν πράγματα.
  10. Δυσκολία χρήσης του αντίχειρα σε απλές καθημερινές εργασίες.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Με την κλινική εξέταση, όπου πραγματοποιούνται ειδικές δοκιμασίες αισθητικότητας στα δάκτυλα. Έτσι, ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχει μούδιασμα, αλλά και αδυναμία των μυών γύρω από τη βάση του αντίχειρα. Μετά την κλινική εξέταση, ακολουθεί ο ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος. Κατά αυτόν τον έλεγχο καταγράφονται, με την εφαρμογή ηλεκτροδίων στο δέρμα, η αισθητικότητα και η κινητικότητα της ταχύτητας του μέσου νεύρου (ηλεκτρομυογράφημα).

 

Με ποιες θεραπείες αντιμετωπίζεται το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση, σε αρχικό στάδιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί, χωρίς τη χειρουργική επέμβαση, με συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:

  1. Ξεκούραση – Αλλαγή δραστηριοτήτων.
  2. Παγοθεραπεία, η τοποθέτηση πάγου για περίπου 15 με 20 λεπτά, δυο φορές την ημέρα.
  3. Νάρθηκας, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να κρατάει τον καρπό σε μια ουδέτερη θέση.
  4. Αντιφλεγμονώδη σκευάσματα.
  5. Ενέσεις κορτικοστεροειδών.
  6. Φυσικοθεραπεία.

Σε περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία δεν επιφέρει αποτελέσματα ή το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι σε προχωρημένο στάδιο η οριστική λύση είναι η χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργική επέμβαση για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Η επέμβαση για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 15 με 20 λεπτά.

Η επέμβαση, δηλ. η διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου και η διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα, γίνεται είτε μέσω μικρής τομής στο δέρμα, είτε ενδοσκοπικά.  Ο ιατρός κάνει μια πολύ μικρή πύλη (1-2 εκ.) και με τη χρήση ειδικής κάμερας, που εισέρχεται κάτω από τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού, τον κόβει. Με τον τρόπο αυτό δεν πιέζεται το νεύρο και υποχωρούν γρήγορα τα συμπτώματα του ασθενούς. Στη συνέχεια, αμέσως μετά την επέμβαση δίνονται στον ασθενή οι κατάλληλες οδηγίες και επιστρέφει στο σπίτι του. Γενικά, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη χειρουργική επέμβαση.