Κρήτης 4, Γαλάτσι, Αττική

Φλέμιγκ 15, Μαρούσι, Αττική

Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι η επέμβαση που αποσκοπεί στην αντικατάσταση του κατεστραμμένου οστού και του χόνδρου της άρθρωσης με μεταλλικά και πλαστικά ή κεραμικά εμφυτεύματα. Πραγματοποιείται στις περιπτώσεις που η άρθρωση έχει φθαρεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι καθημερινές δραστηριότητες να καθίστανται δύσκολες και επίπονες και η φαρμακευτική αγωγή δε δίνει αποτελέσματα. Η επέμβαση ανακουφίζει από τον πόνο και αυξάνει το εύρος κίνησης του ισχίου. Η άρθρωση του ισχίου είναι μια από τις μεγαλύτερες του ανθρώπινου σώματος. Ο σχηματισμός της γίνεται από τη συνένωση της κεφαλής του μηριαίου οστού με την κοτύλη, η οποία αποτελεί μέρος του πυελικού οστού. Η κοτύλη και η κεφαλή του μηριαίου καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο, ένα λείο και λεπτό ιστό που επιτρέπει την ομαλή κίνηση της άρθρωσης. Στις περιπτώσεις που ο αρθρικός αυτός χόνδρος έχει καταστραφεί, η τριβή που παράγεται μεταξύ της κοτύλης και της μηριαίας κεφαλής είναι μεγάλη και η κίνηση της άρθρωσης γίνεται δύσκολα και με πόνο. Στην ολική αρθροπλαστική ισχίου αντικαθίσταται η άρθρωση με μια πρόθεση, η οποία αποτελείται από το κυπέλλιο της κοτύλης, την κεφαλή και το στυλέο, που σφηνώνεται στο μηριαίο οστό.

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι μια εξαιρετικά επιτυχής επέμβαση. Επίσης, δίνει άριστα αποτελέσματα που διαρκούν για πολλά χρόνια, ακόμη και 25 έτη, και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

 

Ποια αίτια οδηγούν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η πιο συχνή αιτία φθοράς του ισχίου είναι η αρθρίτιδα. Συγκεκριμένα, οι τρεις πιο κοινές μορφές της είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η τραυματική αρθρίτιδα. Σπανιότερες είναι η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής, ένας τραυματισμός του ισχίου, όπως κάταγμα ή εξάρθρημα και η παιδική νόσος του ισχίου, το δυσπλαστικό ισχίο. Στην τελευταία περίπτωση, δεν υπάρχει φυσιολογική ανάπτυξη του ισχίου και γρήγορα η άρθρωση φθείρεται.

 

Ποια συμπτώματα έχει ο ασθενής με αρθρίτιδα του ισχίου;

Τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής με αρθρίτιδα στο ισχίο είναι:

  1. πόνος στην περιοχή του ισχίου,
  2. κουτσαίνει στη βάδιση,
  3. δυσκαμψία και δυσκολία σε απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως να φορέσει τις κάλτσες του και να κόψει τα νύχια του.

 

Πώς γίνεται η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται, είτε με γενική αναισθησία, είτε με επισκληρίδιο ή περιοχική αναισθησία. Αρχικά, ο χειρουργός απομακρύνει τον κατεστραμμένο χόνδρο και το οστό. Έπειτα, τοποθετεί τα καινούρια μεταλλικά, πλαστικά ή κεραμικά εμφυτεύματα, έτσι ώστε να αποκαταστήσει την ευθυγράμμιση και τη λειτουργία του ισχίου. Αναλυτικότερα, στην ολική αρθροπλαστική ισχίου, η κατεστραμμένη μηριαία κεφαλή αφαιρείται και αντικαθίσταται με ένα μεταλλικό στέλεχος, το στυλεό, που σφηνώνεται στον αυλό του μηριαίου οστού. Στη συνέχεια. στο επάνω μέρος του στυλεού εφαρμόζεται μια μεταλλική ή κεραμική σφαίρα, η οποία αντικαθιστά την κατεστραμμένη μηριαία κεφαλή. Η κατεστραμμένη επιφάνεια του χόνδρου της κοτύλης που έχει αφαιρεθεί, αντικαθιστάται από μια μεταλλική υποδοχή, το κυπέλλιο. Μεταξύ αυτού και της κεφαλής, παρεμβάλλεται ένα πλαστικό, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια λεία επιφάνεια ολίσθησης. Τέλος, η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο διαρκεί τις περισσότερες φορές έως τρεις ημέρες.

 

Ρομποτική αρθροπλαστική

Σήμερα, χάρη στην τεχνολογία, η αρθροπλαστική γίνεται με την υποβοήθηση ενός ρομποτικού βραχίονα. Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι πολλά και σημαντικά.

  1. Καλύτερη προετοιμασία πριν από το χειρουργείο και ολοκληρωμένος προεγχειρητικός σχεδιασμός.
  2. Τοποθέτηση εμφυτευμάτων με ακρίβεια δεκάτου χιλιοστού.
  3. Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και γρήγορη επιστροφή στο σπίτι.
  4. Πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης με γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα.
  5. Μακροβιότητα της αρθροπλαστικής.

 

Πότε συστήνεται η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου συστήνεται για τους παρακάτω λόγους, όταν βέβαια οι συντηρητικές μέθοδοι δεν προσφέρουν ανακούφιση:

  1. Πόνος στο ισχίο, ο οποίος δημιουργεί προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς.
  2. Ισχιαλγία, η οποία προέρχεται από το ισχίο και όχι από τη μέση, ακόμη και στην ανάπαυση.
  3. Δυσκαμψία του ισχίου, η οποία περιορίζει την ικανότητα μετακίνησης ή ανύψωσης του άκρου.

 

Τι οδηγίες πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς μετά από την ολική αρθροπλαστική ισχίου και πόσο διαρκεί η αποκατάσταση;

Μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου, οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ιατρού τους, προκειμένου η ανάρρωση να είναι ταχύτερη και ευκολότερη:

  1. Λαμβάνουν ήπια παυσίπονα.
  2. Το τραύμα πρέπει να παραμένει καλυμμένο και στεγνό μέχρι να επουλωθεί καλά.
  3. Φυσικοθεραπεία, οι ειδικές ασκήσεις βοηθούν και ενισχύσουν το ισχίο και επαναφέρουν την κίνηση για τις καθημερινές δραστηριότητες.
  4. Δραστηριότητες, η συνέχιση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων είναι πολύ σημαντική, με ένα αυξανόμενο πρόγραμμα δυσκολίας.
  5. Αντιπηκτικά φάρμακα, για την πρόληψη της θρόμβωσης.