Κρήτης 4, Γαλάτσι, Αττική

Φλέμιγκ 15, Μαρούσι, Αττική

Aρθροσκόπηση ώμου

Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος η οποία βοηθάει στη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων του ώμου. Γενικότερα αποτελεί την πιο συχνή και σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών προβλημάτων. Ο ώμος είναι μια άρθρωση που εκτελεί κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα και σε καθημερινή βάση, για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι ιδιαίτερα επιρρεπής, τόσο στους τραυματισμούς, όσο και στις παθήσεις από τη φυσιολογική φθορά. Παλιότερα, ο μοναδικός τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων ήταν η χειρουργική επέμβαση ανοικτού τύπου. Η επέμβαση αυτή συνοδευόταν με αρκετά προβλήματα, όπως η μεγάλη χειρουργική τομή, η πολυήμερη νοσηλεία και η επίπονη και μακρόχρονη μετεγχειρητική περίοδος αποκατάστασης. Σήμερα με την αρθροσκόπηση μπορούμε να δούμε το εσωτερικό της άρθρωσης, να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Έτσι ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα και ακολουθεί ευκολότερο και γρηγορότερο πρόγραμμα αποκατάστασης.

 

Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση του ώμου πραγματοποιείται με γενική ή τοπική αναισθησία. Ο ορθοπαιδικός εισάγει, μέσω πολύ μικρών οπών, το αρθροσκόπιο, το οποίο αποτελείται από μια μικροσκοπική κάμερα, η οποία συνδέεται μέσω καλωδίου οπτικών ινών με μια ειδική οθόνη. Σε αυτήν προβάλλεται σε μεγέθυνση μια πολύ καθαρή και έγχρωμη εικόνα, ώστε με αυτόν τον τρόπο να ελέγχεται λεπτομερώς όλη η άρθρωση. Έτσι, μπορεί να επιδιορθωθεί με ακρίβεια ακόμα και μια πολύ μικρή βλάβη. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά λεπτά και ειδικά σχεδιασμένα. Επίσης, οι τομές στο δέρμα είναι μικρές, η χειρουργική παρέμβαση είναι ατραυματική με εξαιρετική ακρίβεια και το αισθητικό αποτέλεσμα πολύ καλύτερο σε σχέση με την ανοικτού τύπου επέμβαση.

 

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου;

Με την αρθροσκόπηση του ώμου αντιμετωπίζονται οι εξής παθήσεις:

  1. Εξαρθρήματα και αστάθεια του ώμου
  2. Ρήξη στροφικού πετάλου των τενόντων του ώμου
  3. Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
  4. Δυσκαμψία ώμου (παγωμένος ώμος)
  5. Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης και παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
  6. Παθήσεις του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μυός
  7. Αρχόμενη αρθρίτιδα με βλάβες και κακώσεις του αρθρικού χόνδρου
  8. Υμενίτιδα και παθήσεις του αρθρικού υμένα
  9. Ύπαρξη ελεύθερων σωμάτων ενδαρθρικά
  10. Επιλεγμένα ενδαρθρικά κατάγματα
  11. Πίεση υπερπλατίου νεύρου

 

Ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αρθροσκόπηση του ώμου;

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αρθροσκόπηση του ώμου είναι πολλά και σημαντικά με μεγαλύτερο την υψηλή αποτελεσματικότητα και την εξαιρετικά μικρή ταλαιπωρία του ασθενούς. Τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα είναι τα ακόλουθα:

  1. Δεν υπάρχουν χειρουργικές τομές, παρά μόνο μικρές πύλες για την είσοδο λεπτών χειρουργικών εργαλείων
  2. Η υψηλή διαγνωστική ευαισθησία αποκαλύπτει όλη την παθολογία του ώμου
  3. Το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  4. Η ταχύτερη αποκατάσταση
  5. Ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  6. Η σαφώς μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών
  7. Δεν χρειάζεται νοσηλεία

 

Μετεγχειρητική πορεία της αρθροσκόπησης του ώμου;

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης του ώμου είναι η μετεγχειρητική της πορεία. Ήδη, από τις πρώτες ημέρες μετά την αρθροσκόπηση του ώμου, ο ασθενής μπορεί να ανταποκριθεί χωρίς ιδιαίτερο πόνο στις καθημερινές του ανάγκες. Μετά την επέμβαση χορηγούνται προληπτικά παυσίπονα και ο ασθενής φοράει και κρεμάει το χέρι του σε μια ειδική ανάρτηση ώμου, ειδικά τις πρώτες ημέρες.
Τα ράμματα αφαιρούνται, συνήθως, μετά από 8 με 10 ημέρες. Επίσης, εξαιρετικά σημαντική είναι η παρακολούθηση από τον ορθοπαιδικό, ώστε να ελέγχει την πρόοδο της επούλωσης του τραύματος και για να δώσει στον ασθενή τις απαραίτητες οδηγίες για κινητοποίηση. Ακόμα, μεγάλη σημασία έχει ένα ειδικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, το οποίο εξατομικεύεται αναλόγως το είδος και την έκταση της βλάβης που έχει διορθωθεί με την αρθροσκόπηση του ώμου.