Κρήτης 4, Γαλάτσι, Αττική

Φλέμιγκ 15, Μαρούσι, Αττική

Ρήξη μηνίσκου στο γόνατο

Η ρήξη του μηνίσκου είναι ένας από τους συνηθέστερους τραυματισμούς του γόνατος και πλήττει, κυρίως, άτομα που ασχολούνται με αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ο στίβος, το τένις κ.α.. Παρόλα αυτά, ρήξη μηνίσκου μπορεί να υποστεί και κάποιος που δεν αθλείται. Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να είναι μερική ή πλήρης και αναλόγως το σχήμα της, οριζόντια, κάθετη ή σύνθετη.  Επίσης, αναλόγως την αιτιολογία χωρίζεται σε τραυματικού ή εκφυλιστικού τύπου και αναλόγως την εντόπιση της, σε προσθίου ή οπισθίου κέρατος και σώματος μηνίσκου. Μέσα στην άρθρωση του γόνατος τα οστά καλύπτονται από χόνδρο, που τα προστατεύει από την τριβή. Οι μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω, βρίσκονται μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης. Με το ημισεληνοειδές σχήμα και την ελαστική σύστασή τους συμβάλλουν στην προστασία της άρθρωσης κατανέμοντας τα φορτία που δέχεται το γόνατο, τόσο στον αθλητισμό, όσο και στην καθημερινότητα, δημιουργώντας συνθήκες ομαλής κίνησης και λειτουργίας των γονάτων.

 

Ποια αίτια προκαλούν ρήξη του μηνίσκου;

Η συχνότερη αιτία που προκαλεί ρήξη μηνίσκου είναι ο τραυματισμός σε αθλητική δραστηριότητα. Συνήθως, η ρήξη μηνίσκου συμβαίνει μετά από κινήσεις απότομης  κάμψης και στροφής του γόνατος. Σε άτομα μεγάλης ηλικίας, η αιτία για ρήξη μηνίσκου είναι εκφυλιστικού χαρακτήρα, μπορεί να προκληθεί ακόμα και με απλές καθημερινές κινήσεις, εάν αυτές εκτελεστούν απότομα, π.χ. εντονότερο περπάτημα, χορός, βαθύ κάθισμα κ.α..

 

Τι συμπτώματα παρουσιάζει;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι:

  1. Έντονος πόνος στο γόνατο.
  2. Πρήξιμο – υγρό στην άρθρωση.
  3. Αδυναμία ή απώλεια εύρους κίνησης της άρθρωσης
  4. Δυσκαμψία, ακόμη και εμπλοκή του γόνατος.
  5. Αίσθημα αστάθειας του γόνατος.
  6. Αισθητός ήχος στο εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος.

 

Πώς διαγιγνώσκεται η ρήξη μηνίσκου;

Ο ορθοπεδικός, κατά την κλινική εξέταση, ψηλαφίζει και ασκεί πιέσεις στο μεσάρθριο διάστημα του γόνατος. Επίσης, κάμπτει και τεντώνει το γόνατο του ασθενούς, προσθέτοντας και στροφικές κινήσεις. Σε περίπτωση που υπάρχει ρήξη μηνίσκου, κατά την εκτέλεση των κινήσεων αυτών θα προκληθεί οξύς πόνος και μπορεί ακουστεί ένας χαρακτηριστικός ήχος «κλικ». Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται κυρίως με τη μαγνητική τομογραφία. Οι ακτινογραφίες παρότι δεν απεικονίζουν το μηνίσκο, μπορούν να μας δείξουν άλλα συνοδά προβλήματα, όπως οστεόφυτα κ.α.. Η μαγνητική τομογραφία απεναντίας, είναι ειδική στην απεικόνιση των βλαβών του μηνίσκου και αποκαλύπτει με μεγάλη λεπτομέρεια τη ρήξη του μηνίσκου.

 

Πώς μπορεί να θεραπευτεί;

Σε περιπτώσεις όπου η ρήξη μηνίσκου είναι πρόσφατη ή μικρή ακολουθείται η συντηρητική μέθοδος:

  1. Ανάπαυση και ξεκούραση.
  2. Περίδεση του σημείου, για την αποφυγή πρηξίματος.
  3. Παγοθεραπεία, για 20 λεπτά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, για τις επόμενες ημέρες.
  4. Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων.
  5. Διακοπή κάθε αθλητικής δραστηριότητας, με περιορισμό και των καθημερινών ασχολιών.

 

Ρήξη μηνίσκου, αρθροσκόπηση και συρραφή

Εάν τα συμπτώματα συνεχίζονται, δημιουργώντας μεγαλύτερη βλάβη στο γόνατο, τότε κρίνεται αναγκαία η χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση. Πλέον, οι επεμβάσεις για τη ρήξη μηνίσκου γίνεται μόνο αρθροσκοπικά και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαπιστωθεί εάν η βλάβη χρειάζεται συρραφή ή αφαίρεση του σχισμένου κομματιού, δηλ. μερική μηνισκεκτομή.  Καθώς ο μηνίσκος είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του γόνατος, γίνεται προσπάθεια συρραφής της ρήξης και όχι μερικής μηνισκεκτομής. Για να πραγματοποιηθεί, όμως, κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις. Μετά τη συρραφή της ρήξης ο ασθενής επιτρέπεται να πατήσει ελαφρά το πόδι του κρατώντας πατερίτσες για περίπου ένα μήνα, έτσι ώστε να μη φορτίζεται το γόνατο. Μετά από ένα μήνα πρέπει να ξεκινήσει ειδικές ασκήσεις αποκατάστασης, οι οποίες αρχικά επικεντρώνονται στην ανάκτηση του εύρους κίνησης του γόνατος. Ακόμα, η φυσικοθεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντική. Η πλήρης αποκατάσταση μετά από τη συρραφή διαρκεί γύρω στους 3 μήνες, ενώ μετά από μια μηνισκεκτομή περίπου 3 με 4 εβδομάδες.

Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μια ελάχιστα παρεμβατική μέθοδος, δίνει πολύ καλά αποτελέσματα, γίνεται με κάθε νάρκωση και ο ασθενής επιστέφει την ίδια ημέρα στο σπίτι του.