Κρήτης 4, Γαλάτσι, Αττική

Φλέμιγκ 15, Μαρούσι, Αττική

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, κατά την οποία η άρθρωση του γόνατος αντικαθίσταται με μεταλλικά κράματα τιτανίου και πλαστικά εμφυτεύματα από πολυαιθυλένιο. Τα εμφυτεύματα αυτά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στο χρόνο, απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό και δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα.

 

Η άρθρωση του γόνατος, μια από τις μεγαλύτερες και πιο δυνατές αρθρώσεις του σώματος, αποτελείται από το άνω άκρο του κνημιαίου οστού, το κάτω άκρο του μηριαίου οστού και την επιγονατίδα. Πάνω στο άνω άκρο του κνημιαίου οστού, κινείται το κάτω άκρο του μηριαίου οστού με την επιγονατίδα. Ο αρθρικός χόνδρος καλύπτει τα οστά στο τμήμα που εφάπτονται και λειτουργεί προστατευτικά για να αποφεύγονται οι φθορές και οι τραυματισμοί τους. Συγχρόνως, επιτρέπει την ανώδυνη κίνηση κατά την κάμψη και την έκταση. Επίσης, οι σύνδεσμοι που βρίσκονται προσαρτημένοι στην κνήμη και το μηρό παρέχουν σταθερότητα στο γόνατο . Τέλος, ο αρθρικός θύλακας, που περιβάλλει ολόκληρη την άρθρωση του γόνατος, παράγει το αρθρικό υγρό που επαλείφει τις επιφάνειες των αρθρώσεων, μειώνοντας την τριβή. Όλα αυτά λειτουργούν αρμονικά και επιτρέπουν τη φυσιολογική κίνηση του γόνατος.

Μια νόσος, όμως, ή ένας τραυματισμός, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε αυτήν την ομαλή λειτουργία, προκαλώντας έντονο πόνο, δυσκολία στη βάδιση και μειωμένη λειτουργικότητα. Ακόμα, οι αρθρώσεις των γονάτων με την πάροδο των χρόνων έχουν την τάση να φθείρονται, με αποτέλεσμα να γίνονται δύσκολα ακόμα και οι απλές  καθημερινές δραστηριότητες. Όταν οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας με φάρμακα, ανάπαυση κ.α. δεν επιφέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα, τότε πραγματοποιείται αντικατάσταση της άρθρωσης. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται στις ημέρες μας με μικρότερη τομή από ότι παλαιότερα και χωρίς διατομή του τετρακέφαλου μυός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη γρηγορότερη αποκατάσταση, το μεγαλύτερο εύρος στην κίνηση της άρθρωσης, τη μικρότερη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο και το μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, δηλαδή ελάχιστη παρεμβατικότητα, ταχεία ανάρρωση και γρήγορη αποκατάσταση.

 

Ποια αίτια οδηγούν στην ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Οι πιο γνωστές αιτίες που οδηγούν στην ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι οι αρθριτικές αλλοιώσεις. Τέτοιες είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα. Ακόμα, αιτίες μπορεί να είναι η οστεονέκρωση, οι προηγούμενες επεμβάσεις, όπως η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική, η μηνισκεκτομή και οι οστεοτομίες.

 

Πώς γίνεται η ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος πραγματοποιείται, συνήθως, με γενική αναισθησία. Κάποιες φορές, όμως, μπορεί να γίνει επισκληρίδιος ή περιοχική αναισθησία, αναλόγως το ιστορικό του ασθενούς. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1-2 ώρες. Ο χειρουργός απομακρύνει τον κατεστραμμένο χόνδρο και οστό και τοποθετεί τα καινούρια εμφυτεύματα. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος διεξάγεται μέσω μιας μικρής τομής στο μπροστινό μέρος του γόνατος. Τα εμφυτεύματα προσομοιάζουν στο σχήμα και το μέγεθος με τις φυσιολογικές επιφάνειες της άρθρωσης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η φυσική και ανώδυνη κίνηση στο γόνατο. Τέλος, παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο διαρκεί έως 3 ημέρες.

Ρομποτική αρθροπλαστική

Σήμερα χάρη στην τεχνολογία η αρθροπλαστική γίνεται με την υποβοήθηση ενός ρομποτικού βραχίονα. Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι πολλά και σημαντικά.

  1.  Καλύτερη προετοιμασία πριν από το χειρουργείο και ολοκληρωμένος προεγχειρητικός σχεδιασμός.
  2.  Τοποθέτηση εμφυτευμάτων με ακρίβεια δέκατου του χιλιοστού.
  3.  Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και γρήγορη επιστροφή στο σπίτι.
  4.  Πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης με γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα.
  5.  Μακροβιότητα της αρθροπλαστικής.

 

Πότε συστήνεται η ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει την ολική αρθροπλαστική γόνατος για τους εξής λόγους:

  1. Πόνος στο γόνατο κατά την ανάπαυση.
  2. Πόνος ή δυσκαμψία, τα οποία επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών.
  3. Σε περιπτώσεις σοβαρής αρθρίτιδας, όπου το γόνατο είναι παραμορφωμένο.
  4. Λόγω χρόνιας φλεγμονής και οιδήματος στο γόνατο, τα οποία δεν υποχωρούν με την ανάπαυση ή με φάρμακα.
  5. Όταν άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει στη βελτίωση της κατάστασης (αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις κορτιζόνης, φυσικοθεραπεία ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις).

 

Τι οδηγίες πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς μετά από την ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος, οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθήσουν τις εξής οδηγίες:

  1. Λαμβάνουν ελαφρά αναλγητικά.
  2. Γίνεται τακτική περιποίηση του τραύματος, κάλυψή του με αποστειρωμένα επιθέματα και αποφυγή νερού στην περιοχή των τομών, μέχρι την αφαίρεση των ραμμάτων .
  3. Φορούν ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και παίρνουν αντιπηκτική αγωγή για την πρόληψη των θρομβώσεων.
  4. Τέλος η φυσικοθεραπεία είναι εξαιρετικά χρήσιμη κατά την περίοδο της αποκατάστασης.

Οι ασθενείς μετά την επέμβαση, μπορούν να ανταποκριθούν σχεδόν αμέσως στις απλές δραστηριότητες εντός σπιτιού, ενώ όταν το γόνατο λυγίζει αρκετά και ο έλεγχος των μυών επανέλθει, μπορούν να οδηγήσουν.