Κρήτης 4, Γαλάτσι, Αττική

Φλέμιγκ 15, Μαρούσι, Αττική

Aρθροσκόπηση γόνατος

Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μια μοντέρνα μέθοδος, που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο αποκατάστασης των βλαβών του γόνατος. Στην αρθροσκόπηση γόνατος, εισάγεται μια μικρή κάμερα στην άρθρωση και μέσω καλωδίου οπτικών ινών μεταφέρονται εικόνες από το εσωτερικό του γόνατος σε μια εξωτερική οθόνη. Με τον τρόπο αυτό, ο χειρουργός μπορεί να δει το εσωτερικό της άρθρωσης με λεπτομέρεια και να διορθώσει τις βλάβες,και όλα αυτά χωρίς χειρουργική τομή, από μια μικρή οπή λίγων χιλιοστών, που λέγεται πύλη. Για τους λόγους αυτούς, η αρθροσκόπηση αποτελεί την πιο συχνή χειρουργική πράξη που γίνεται από ορθοπαιδικούς. Το γόνατο είναι η πρώτη άρθρωση, στην οποία εφαρμόστηκε η αρθροσκόπηση.

Πότε γίνεται η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος γίνεται στις εξής περιπτώσεις:

  1. Στη ρήξη μηνίσκων
  2. Ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου
  3. Ρήξη οπισθίου χιαστού συνδέσμου
  4. Αστάθεια επιγονατίδας
  5. Για την αποκατάσταση χονδρικών βλαβών
  6. Για αφαίρεση ελευθέρων οστεοχόνδρινων σωμάτων
  7. Μεταμόσχευση χονδροκυττάρων σε περιπτώσεις χόνδρινων βλαβών
  8. Έκπλυση άρθρωσης σε περιπτώσεις μικροβιακής αρθρίτιδας
  9. Διαγνωστικά και θεραπευτική στην υμενίτιδα και σε καλοήθεις όγκους του γόνατος

 

Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος πραγματοποιείται με όλους τους τύπους νάρκωσης, αναλόγως της γενικής κατάστασης του ασθενούς και της βαρύτητας της βλάβης. Συνήθως, δημιουργούνται 2 πύλες εισόδου με πολύ μικρές τομές 4-5 mm και μέσω αυτών διενεργείται η αρθροσκόπηση γόνατος. Στην μια πύλη εισέρχεται η κάμερα και στην άλλη τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν. Μόλις τελειώσει η επέμβαση, τοποθετούνται στις πύλες εισόδου αυτοκόλλητες ταινίες η ένα λεπτό ράμμα και γίνεται επίδεση.

 

Ποια τα πλεονεκτήματα  της αρθροσκόπησης του γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων είναι:

  1. Αυθημερόν εξιτήριο από το νοσοκομείο
  2. Ο μηδενικός ή ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  3. Αναίμακτο χειρουργείο
  4. Η άμεση κινητοποίηση και επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι και τις καθημερινές δραστηριότητες.
  5. Η επιλογή, αναλόγως το περιστατικό, του είδους της νάρκωσης

Τι οδηγίες πρέπει να ακολουθηθούν από τους ασθενείς μετά την αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μια επέμβαση, μετά την οποία ο ασθενής δεν χρήζει νοσηλείας και επιστρέφει την ίδια ημέρα στο σπίτι. Οι οδηγίες που δίνονται από τον χειρουργό ορθοπαιδικό θα πρέπει να ακολουθηθούν αυστηρά, ώστε να έχει ο ασθενής μια ταχύτερη αποκατάσταση. Οι οδηγίες αυτές αφορούν το πόσο θα πατάει το πόδι του όταν θα περπατάει, μερική η ολική φόρτιση. Επίσης, καλό είναι να τοποθετείται πάγος πάνω στο γόνατο και το χειρουργημένο πόδι να μην μένει κρεμασμένο προς τα κάτω για πολύ ώρα.

Ακόμα, προτείνεται στους ασθενείς να ακολουθήσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Γενικότερα, όσο δυσκολότερη είναι η επέμβαση, τόσο πιο εξειδικευμένο και παρατεταμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας θα χρειαστεί. Στις πρώτες συνεδρίες, στόχος είναι η μείωση του πόνου και του οιδήματος μετά την αρθροσκόπηση . Ο φυσικοθεραπευτής θα δείξει επίσης στον ασθενή ποια είναι η σωστή επιβάρυνση και πόσο βάρος θα βάζει στο πόδι του.
Αν και το αρθροσκόπιο εισάγεται στην άρθρωση μέσα από πολύ μικρές τομές, με την αρθροσκόπηση γίνονται αρκετά περίπλοκες επανορθωτικές  χειρουργικές επεμβάσεις. Στις απλές περιπτώσεις, όπως είναι η αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων από την άρθρωση και η μερική μηνισκεκτομή ακολουθείται εύκολο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μερικών ημερών η λίγων εβδομάδων, ενώ στις  σύνθετες περιπτώσεις, όπως η αποκατάσταση των χιαστών συνδέσμων το πρόγραμμα διαρκεί για ένα με δύο μήνες.

Στόχος λοιπόν της αποκατάστασης είναι με το κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας να μειωθεί και να εξαλειφθεί ο πόνος, να βελτιωθεί το εύρος της κίνησης και να ενδυναμωθεί το πόδι και τελικά να επιστρέψει στην καθημερινότητα του και ο αθλητής σε αγωνιστικό επίπεδο. Όταν ο ασθενής φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και η κατάσταση του ποδιού έχει βελτιωθεί αρκετά, μπορεί να σταματήσει τις συχνές επισκέψεις για φυσικοθεραπεία και να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι για όσο χρονικό διάστημα κρίνουν οι γιατροί απαραίτητο.