Κρήτης 4, Γαλάτσι, Αττική

Φλέμιγκ 15, Μαρούσι, Αττική

Μεταταρσαλγία ή πτώση μεταταρσίων

Η μεταταρσαλγία είναι η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει έντονος πόνος στο πέλμα και η βάδιση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη. Τα αίτια που προκαλούν τη μεταταρσαλγία ή πτώση μεταταρσίων μπορεί να είναι:

  1. Η ύπαρξη βλαισού μεγάλου δακτύλου (κότσι)
  2. Η δυσαναλογία των μεταταρσίων
  3. Ο βραχύς αχίλλειος τένοντας
  4. Αρθρίτιδα, όπως είναι ο δύσκαμπτος μεγάλος δάκτυλος, οι εκφυλιστικές αρθρίτιδες άλλων δακτύλων, η ρευματοειδής ή η ουρική αρθρίτιδα
  5. Το νεύρωμα Morton
  6. Η ηλικία, καθώς όσο αυτή αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης.
  7. Το αυξημένο σωματικό βάρος
  8. Το φύλο (εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες)
  9. Παλαιότερος τραυματισμός με είσοδο και παραμονή ξένου σώματος που προκαλεί πόνο και φλεγμονή
  10. Ένα κάταγμα κοπώσεως

Υπάρχουν φορές όπου τα αίτια μπορεί να μην είναι ξεκάθαρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως, υπάρχουν γενεσιουργοί παράγοντες, όπως:

  1. η χρήση ακατάλληλων υποδημάτων
  2. τα ψηλοτάκουνα υποδήματα (γόβα στιλέτο)
  3. η χρόνια καταπόνηση από αθλητικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο.

 

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η μεταταρσαλγία ή πτώση μεταταρσίων;

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα στην πτώση μεταταρσίων είναι ο πόνος στα μετατάρσια, στο πέλμα, ακριβώς στο σημείο πριν τα δάκτυλα, που χειροτερεύει με τη βάδιση. Συνήθως ο πόνος αυτός ξεκινά ελαφρά τις πρωινές ώρες και επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αίσθηση που προκαλείται στους ασθενείς είναι σαν να πατούν σε σκληρή και τραχιά επιφάνεια, σαν σε βότσαλα, με έντονο πόνο και δυσφορία κυρίως στη βάδιση.

 

Πως διαγιγνώσκεται η μεταταρσαλγία;

Ο ορθοπεδικός αντιλαμβάνεται από την κλινική εικόνα του ασθενούς ότι πρόκειται για πτώση μεταταρσίων. Το πέλμα των ασθενών εμφανίζει επώδυνους κάλους, οι οποίοι είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής και χρόνιας πίεσης του σημείου αυτού. Στη σωστή διάγνωση θα βοηθήσουν οι ακτινογραφίες του άκρου ποδός με φόρτιση και κάποιες φορές η μαγνητική τομογραφία και το πελματογράφημα. Για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων, όπως η ρευματοειδής ή η ουρική αρθρίτιδα, συνιστώνται ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, ώστε ο ορθοπεδικός να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη διάγνωση.

 

Τι θεραπείες συνιστώνται για την αντιμετώπιση της πτώση μεταταρσίων;

Η πτώση μεταταρσίων είναι μια συχνή και επώδυνη κατάσταση, που επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα των ασθενών, δημιουργώντας προβλήματα σε δραστηριότητες, ακόμη και στο περπάτημα. Η ανάπαυση, η λήψη αντιφλεγμονωδών, η εφαρμογή καταλλήλων υποδημάτων, το πελματογράφημα με τους πάτους που απορροφούν τους κραδασμούς, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα και βοηθούν να αντιμετωπιστεί η πτώση μεταταρσίων στα αρχικά στάδια. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν και ο πόνος δεν ελαττώνεται, τότε ίσως χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Οι επεμβάσεις που υπάρχουν για την αντιμετώπισή της είναι πολλές και η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου εξαρτάται από την αιτία που την έχει προκαλέσει, την ηλικία, το σωματικό βάρος των ασθενών και βέβαια τον τρόπο ζωής τους. Ενδεικτικά κάποιες από τις μεθόδους αυτές είναι η διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου, η βράχυνση των εμπλεκομένων μεταταρσίων με διορθωτικές οστεοτομίες, η αρθρόδεση κ.α..

Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται με μικρές τομές και τεχνικές ελάχιστης παρεμβατικότητας, οι οποίες εξασφαλίζουν στους ασθενείς άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Λίγες ώρες μετά από την επέμβαση οι ασθενείς μπορούν να περπατήσουν και δε χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο. Η αποθεραπεία διαρκεί συνήθως 2 – 4 εβδομάδες και εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης που έχει πραγματοποιηθεί.